Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Στις Βρυξέλλες πότε θα παρελάσουμε την Εθνική μας εορτή;

 


Με παρελάσεις και εκδηλώσεις γιόρτασαν οι ομογενείς σε όλο τον κόσμο την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, 25η Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής.

Μόντρεαλ

Πλήθος Ελλήνων ομογενών όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν χθες στην παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ, που πραγματοποιήθηκε με τελετάρχη τον δήμαρχο της πόλης Ντενί Κοντέρ. Παρά το πολικό ψύχος των -16 C τα παιδιά των ελληνικών σχολείων και τα μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων παρήλασαν με παλμό και ενθουσιασμό στη λεωφόρο Jean Talon όπου κυμάτιζαν οι ελληνικές σημαίες, μετατρέποντάς την σε μικρή Ελλάδα.

Προηγήθηκε η δοξολογία στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Πάρκ Εξτένσιον, την οποία τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος Δημήτριος Αντωνόπουλος, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας Θάνου Καφόπουλου, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Νικόλαου Παγώνη, του δημάρχου της πόλης του Μοντρεάλ Denis Coderre, του Αρχηγού του Κόμματος των Φιλελευθέρων στην Ομοσπονδιακή Βουλή Justin Trudeau, του βουλευτή Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Κεμπέκ Γεράσιμου Σκλαβούνου, της αντιδημάρχου και δημοτικής συμβούλου Μαίρης Ντέρου και άλλων επισήμων.

Ο γενικός πρόξενος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας τονίζοντας ότι η Ομογένεια του Μοντρεάλ, έχει σημαντικότατη θέση στο Χάρτη της Ελληνικής Διασποράς, διατηρώντας και ενισχύοντας την ελληνικότητά της με αιχμή του δόρατος την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική παιδεία. «Η Ελλάδα στέκεται αρωγός παρά την κρίση, ενιχύοντας με κάθε τρόπο αυτόν τον αγώνα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καφόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στη μεγάλη έκθεση "Οι Έλληνες", στην οποία περισσότερα από 500 εκθέματα 22 ελληνικών μουσείων θα παρουσιασθούν, για πρώτη φορά, εκτός Ελλάδας, στο Μοντρεάλ τον Δεκέμβριο και εν συνεχεία στην Οττάβα, στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον.

Ακολούθησε ανοικτή δεξίωση στο Κοινοτικό Κέντρο που παρέθεσαν ο γενικός πρόξενος Θάνος Καφόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, Νικόλαος Παγώνης.

Στο μεταξύ, σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο την Παρασκευή, παρουσία του δημάρχου, τιμήθηκε με τον τίτλο του « Έλληνα της Χρονιάς» ο Θεόδωρος Χαλάτσης, οδοντίατρος το επάγγελμα, για την πολυετή και αδιάκοπη προσφορά του στον Ελληνισμό.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, 25η Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, με την απονομή βραβείων από την Ελληνική Κοινότητα και το Γενικό Προξενείο σε μαθητές για την καλύτερη έκθεση πάνω στην «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώ παράλληλα θα τιμηθούν και οι 30 δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας για το έργο τους.

Τορόντο

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων ομογενών πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης παρέλαση της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ντάνφορθ του Τορόντο, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης, έλκοντας το μαζικό ενδιαφέρον των καναδικών μέσων ενημέρωσης. Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αντώνης Αρτεμάκης και άλλοι επίσημοι της πολιτικής σκηνής του Οντάριο και του Καναδά.

Τρεις χιλιάδες μαθητές και μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων παρήλασαν με λεβεντιά και περηφάνεια στην καρδιά του Τορόντο τιμώντας την επέτειο της Εθνικής παλιγγενεσίας, ενώ χιλιάδες ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν παντού παρά το πολικό ψύχος που έφτασε τους -15C.

Προηγήθηκε η τέλεση δοξολογίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου προξάρχοντος του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως οι Ελληνες του '21 τόλμησαν να χαράξουν μια νέα πορεία με την επανάσταση, αποτελώντας παράδειγμα για την ανθρωπότητα.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη μνήμη των ηρώων της Επανάστασης με τη συμμετοχή της πρωθυπουργού του Οντάριο, Κάθλιν Γουίν (Kathleen Wynne). Ακολούθησε πάνδημη εκδήλωση στην αίθουσα της Παμμακεδονικής 'Ενωσης, όπου συνέρρευσαν Ελληνες ομογενείς και νεολαία.

Στο πανηγυρικό γκαλά του Σαββάτου, το τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, Δημήτρης Αζεμόπουλος, στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου μέλους της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αντώνη Αρτεμάκη για την πενταετή υποδειγματική συμμετοχή του στα δρώμενα του Ελληνισμού του Τορόντο.

Αυστραλία

Σε μήνυμά του προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Άμποτ, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το 97% των Ελλήνων που έχουν εγκατασταθεί στην χώρα έχουν πολιτογραφηθεί Αυστραλοί.

Το ίδιο στοιχείο είχε επισημάνει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν στο δικό του μήνυμα.

Στο μήνυμα του ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως από την Ελλάδα ξεκίνησαν όλες οι ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο. «Γι αυτό και σήμερα οι κάτοικοι όλου του πλανήτη αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με σεβασμό και αγάπη» προσθέτει.

Ο κ. 'Αμποτ στέκεται ιδιαίτερα στους στενούς δεσμούς των δυο χωρών «που σφυρηλατήθηκαν σε δυο παγκόσμιους πολέμους» αλλά και από την μεγάλη και πολύχρονη παρουσία Ελλήνων στην Αυστραλία.

«Η Αυστραλία είναι υπερήφανη για τις φιλικές της σχέσεις με την Ελλάδα και θέλει να τις δυναμώσει ακόμα περισσότερο» αναφέρει ο κ. 'Αμποτ και προσθέτει ότι την 25η Μαρτίου τιμάται η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας αλλά συγχρόνως τιμάται και η ομογένεια για την προσφορά της στην ανάπτυξη της Αυστραλίας.

«Το 97% των Ελλήνων έχουν πολιτογραφηθεί Αυστραλοί και αυτό δείχνει την αγάπη τους για την Αυστραλία χωρίς να ξεχνούν και την χώρα της καταγωγής τους» αναφέρει.

Βιέννη

Με πανηγυρική δοξολογία στον ελληνοορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης και στη συνέχεια με τελετή στο μνημείο του μεγάλου οραματιστή, προδρόμου και εθνομάρτυρα, Ρήγα Φεραίου, ο Ελληνισμός της Αυστρίας τίμησε σήμερα το μεσημέρι την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.

Παρόντες στη δοξολογία και στην τελετή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους, ήταν εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας, Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας και πολλοί εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών στην Αυστρία, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της Ελλάδας, Θεμιστοκλή Δημίδη.

Στην πανηγυρική ομιλία του στη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, ο κ. Δημίδης, μιλώντας για τη σημασία της επετείου, τόνισε πως το 1821 αποτελεί για τους Ελληνες, ανυπέρβλητο πρότυπο ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλά ιδανικά και αξίες.

Εξαίροντας την καθοριστική προσφορά της Διασποράς, υπογράμμισε πως τα μέλη της Ομογένειας συνέδεσαν τον αγώνα για την ελευθερία με την επιμόρφωση και την παιδεία, ενώ με την άοκνη προσπάθειά τους να διατηρήσουν την εθνική κληρονομιά διέδωσαν το ελληνικό πνεύμα, εγκαινιάζοντας την καταλυτική περίοδο του ελληνικού Διαφωτισμού.

Ο Ελληνας πρεσβευτής παρέπεμψε στην Προεδρία που ασκεί η χώρα μας στην Ευρωπαΐκή Ενωση, συνεχίζοντας, όπως είπε, να αγωνίζεται και να συμβάλει ενεργά στην ειρήνη και στη συνεργασία μεταξύ των κρατών, τόσο σε περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο, βαδίζοντας στο δρόμο της προόδου με σύμπνοια, και ενότητα, εμπνεόμενη πάντα από τις ακατάλυτες αξίες και τα υψηλά ιδανικά του 1821.

Στον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, τονίζοντας τη συμβολή του Ελληνισμού της Βιέννης στην Επανάσταση του 1821 διαβεβαίωσε πως και σήμερα οι ‘Ελληνες της Αυστρίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να αποτελεί και στο μέλλον το φως και τον φάρο του κόσμου.

Ακολούθως, η ομήγυρη με επικεφαλής τους μαθητές και μαθήτριες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης – του αρχαιότερου εν ενεργεία ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό το οποίο γιόρτασε το 2004 τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του – κατευθύνθηκε στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου, όπου τελέστηκε αρχιερατικό τρισάγιο για τον μεγάλο οραματιστή, πρόδρομο και εθνομάρτυρα όπως και για τους άλλους ήρωες της Εθνικής Επανάστασης.

Στεφάνια στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας, τα προεδρία των ιστορικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου, αντιπροσωπεία των μαθητών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας.