Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η μικρή μας πόλη, του Thornton Wilder, από το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών

 
 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Οικονομίδης, Μαρία Καραχάλιου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρήστος Γκακούδης, Γιώργος Δημητρίου, Ηλίας Κοντέας, Σικελία Κωνσταντακοπούλου, Μαρίνα Κώττη, Γιώργος Λιόλιος, Γιώργος Μαγκλής, Ιάσων Μπαλκάμος, Κωνσταντίνος Μπαλκάμος, Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, Νίκος Παναγιωταράκης, Δημήτρης Πουρνιάς, Μαρία Σαραφίδου, Αλίκη Σίμου, Νεφέλη Συριοπούλου, Νίκος Τσουλάκος, Φαίη Φυγκά, Μαρία Χούλη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΡΤΙΤΛΩΝ: Δημήτρης Πουρνιάς.

ΑΦΙΣΑ: Βίκυ Δογραματζοπούλου. 
 

3, 4, 5, 6 & 7 Απριλίου 2014
Εισιτήρια/Tickets: 15 euros
Ωρα: 19:30
Espace théâtral SCARABAEUS
 Rue Creuse 19, 1030 Bruxelles
 

Κρατήσεις/Reservations :
PERIPLE, 115 rue Froissart, 1040 Bruxelles,
02-2309335, karahalioumaria@gmail.com, 02-3475415
και τους ηθοποίους του έργου!
 
Η μικρή μας πόλη, του Thornton Wilder, από το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών

Στην ιστορία του Αμερικανικού θεάτρου, τα έργα ποιητικής φιλοσοφίας του Thornton Wilder (1897-1975) καλύπτουν το κενό ανάμεσα στα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά έργα του Eugene ONeal (1888 – 1953) και τα νεορεαλιστικά του Arthur Miller (1915-2005).

Προεξέχον, «Η μικρή μας πόλη» (Our town), γραμμένο το 1938 στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου και του οικονομικού κραχ του 1929 και στον επερχόμενο εκκωφαντικό ήχο των τυμπάνων του Δευτέρου μεγάλου πολέμου. Έργο γραμμένο με Αμερικανικά ματογυάλια, έμελε γρήγορα να περάσει τα σύνορα όχι μόνο της Αγγλόφωνης λογοτεχνίας αλλά και να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και να αγγίξει και να γίνει κτήμα διαφόρων πολιτιστικών νοοτροπιών.

Ο λόγος απλός: μέσα από μια σχεδόν κοινότυπη ιστορία μιας μικρής φανταστικής πόλης της Νέας Αγγλίας, ο Wilder γυρνάει την πλάτη στα διάφορα αντιμαχόμενα ιδεολογήματα, ηλίθιες προκαταλήψειςκαι εμπόλεμα κοινωνικά συστήματα για να πει με τον πλέον ποιητικό τρόπο την ουσιαστική αλήθεια, κοιτώντας τον άνθρωπο βαθιά στη ψυχή του: «…δες πόσο σημαντική είναι η φευγαλέα, σχεδόν ασήμαντη, στιγμή αγάπης που μπορεί να ευτυχήσεις μέσα από τις πιο καθημερινές στιγμές.

Στιγμές όμως που έχουν μοναδική αξία, γιατί ποτέ δεν επανέρχονται και από ένα γύρισμα της τύχης μπορεί να είναι και οι τελευταίες πάνω στη γη και μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος…» Η Ελλάδα ευτύχησε να δει τα τελευταία 70 χρόνια τέσσερεις ιστορικές παρουσιάσεις του έργου.

Το 1945 με Έμιλυ (εναλλάξ) την Κατερίνα Ανδρεάδη και Μελίνα Μερκούρη, το 1954 στο Θέατρο Τέχνης (σκηνοθεσία Καρόλου Κουν) με Διευθυντή σκηνής τον Κώστα Μπάκα, το 1962 (σκηνοθεσία Μάριου Πλωρίτη) με τους απαράμιλλους, Έλλη Λαμπέτη, Γιάννη Φέρτη και Νίκο Κούρκουλο και το 1992 (σκηνοθεσία Μίνωος Βολανάκη) με τον Νικήτα Τσακίρογλου. Και οι τέσσερεις παραστάσεις χρησιμοποίησαν την διαχρονική μετάφραση του Βολανάκη.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών παρουσιάζει στο κοινό των Βρυξελλών το διαχρονικό και διαπολιτιστικό έργο του Wilder, με υπέρτιτλους με το πρωτότυπο κείμενο για τους ξένους φίλους του, σαν ένα ελάχιστο ψήγμα ποιητικής ηθικής απέναντιστο ξέφτισμα αξιών που βιώνει η πατρίδα μας και άλλα μέρη της Ευρώπης.

Το έργο του Wilder, μετά από 70 χρόνια παρουσίας στον Ελληνικό χώρο, όχι μόνο πολιτογραφείται «Ελληνικό» μέσα από τη μετάφραση του Βολανάκη, αλλά κρατάει επίκαιρα τα πανανθρώπινα μηνύματά του. Τα κρατάει ίσως περισσότερο από άλλες εποχές σαν ένα πολιτικό αντίβαρο στην ισοπέδωση, στην απαξίωση, στη ρηχή αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και στο πισωγύρισμα πολώσεων, και αντιεπιστημονικών εμμονών και προκαταλήψεων.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους στη «μικρή μας πόλη» στο Θέατρο Scarabaeus από την Πέμπτη 3 ως και την Δευτέρα 7 Απριλίου (ώρα 19.30). Σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια για τις έγκαιρες κρατήσεις σας.

For the non-Greek speakers friends, the theatre group of the Lyceum of Greek Women of Brussels will present "Our Town" by Th. Wilder with subtitles in English, from 3-7 April at the Espace Scarabeus in Brussels. We hope to see you there!!