Στη δίνη σφοδρών αντιδράσεων η κυβέρνηση για το θέμα του «φρέσκου» γάλακτος που θα έχει διάρκεια ζωής 11 ημερών, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα. Κάθε ημέρα εμφανίζεται και νέος «αντάρτης» κατά της διάταξης ενώ όλο και σφοδρότερες είναι οι αντιδράσεις των παραγωγών.
«Να μη συμβάλουν στον "αφανισμό" του τόπου, με την ψήφος τους στον νόμο για το φρέσκο γάλα» καλούν οι αγελαδοτρόφοι της Άρτας και της Πρέβεζας, τους βουλευτές του κοινοβουλίου και ιδιαίτερα τους Ηπειρώτες.
Σε σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζουν «Δούρειο Ίππο», για την είσοδο εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας, τη διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος, ενώ προειδοποιούν τους βουλευτές της Ηπείρου ότι θα είναι «ανεπιθύμητοι στον τόπο».
Οι ήπειρώτες αγελαδοτρόφοι, τονίζουν ότι «το φρέσκο γάλα, πέρα από νόμους και οδηγίες που εκπορεύονται από μεγάλες κτηνοτροφικές εταιρείες και επιχειρήσεις, είναι μόνο αυτό που, από τους κτηνοτρόφους, πηγαίνει άμεσα στον καταναλωτή μετά από παστερίωση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα».
Ειδικότερα, σημειώνουν, σε μία περίοδο κατά την οποία η κτηνοτροφία περνάει σοβαρή κρίση, η τρόικα αξιοποιώντας τη μελέτη του ΟΟΣΑ, πιέζει για να θεωρηθεί «φρέσκο» ένα είδος γάλακτος «αμφίβολης ποιότητας και διατροφικής αξίας, ένα υποβαθμισμένο προϊόν - κονσέρβα, που μπορούν να προωθήσουν φθηνά στην Ελλάδα οι ξένες βιομηχανίες, αποσπώντας μεγάλα κέρδη σε βάρος της ελληνικής αγελαδοτροφίας και οδηγώντας τη σε διάλυση».
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, ύστερα από την προτροπή πολλών κτηνοτρόφων μελών της, και
σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων Πρέβεζας - 'Αρτας, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη στη Σαμψούντα της Πρέβεζας, την Τετάρτη 26 Μαρτίου, για το θέμα προκειμένου να καθορίσουν κοινή στάση.
Λάβρος ο «πράσινος» Μωραΐτης
Λάβρος κατά της συμφωνίας ο «πράσινος» βουλευτής Θ. Μωραΐτης, που κατήγγειλε ότι τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Μιλώντας το πρωί στον Antenna, ανέφερε ότι δεν θα ψηφίσει γιατί έχει ενημερωθεί πολύ καλά για το τί έχει συμφωνηθεί αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Στην ερώτηση για το γιατί εκφράζει τώρα τη διαφωνία του μετά από τόσα σκληρά μέτρα στα οποία συμφώνησε, ανέφερε: «Το θέμα δεν είναι μόνο η τιμή του γάλακτος αλλά το παραγωγικό μοντέλο που θα έχει η χώρα μας. Έχω ψηφίσει πολύ σκληρά μέτρα και έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις, αλλά τουλάχιστον δίναμε την υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα συγκρουστούμε με τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα μας στο 2009 και στην κατάρρευση».
«Δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε κρατικό παρασιτισμό και σε πάρτι μεταπρατών και αυτό βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη» τόνισε, σχετικά με την ρύθμιση.
Στην ερώτηση για το ποιος θα ωφεληθεί από τη ρύθμιση ανέφερε: «Είμαι ξεκάθαρος και λέω ότι αυτοί που θα ευνοηθούν είναι οι εισαγωγείς και οι μεταπράτες και αυτοί που θα χάσουν είναι οι έλληνες παραγωγοί. Τα στοιχεία του υπουργείου είναι μία επιστημονική πατέντα που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Δεν υπάρχει πουθενά γάλα δύο ημερών, δεν υπάρχει πουθενά αυτό που προσπαθούν να μας επιβάλουν σήμερα στη χώρα», πρόσθεσε.
Σχετικά με το αν θα μειωθεί η τιμή στο γάλα ανέφερε πως και σήμερα έχουμε το γάλα υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, οπότε δεν θα λυθεί έτσι το πρόβλημα των τιμών. Κατήγγειλε δε «μαγείρεμα» στις τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών, προκειμένου να παρουσιαστεί μείωση που θα αποδοθεί στην αλλαγή του καθεστώτος.
Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο που περιέχει τα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα θα έλθει στη Βουλή ως την Παρασκευή προκειμένου να ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 1ης Απριλίου.
Μέχρι στιγμής αντιρρήσεις για το γάλα έχουν εκφράσει - ανοιχτά ή μέσω διαρροών - ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Βλάχος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσής.