Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Mε Κώστα Γαβρά, «Κατάσταση Πολιορκίας» η κόντρα Ερντογάν

Απτόητος ο «σουλτάνος» Ερντογάν – Θέλει να κλείσει το YouTube και οι Femen γδύνονται

Το παραλήρημα Ερντογάν συνεχίζεται με τον Τούρκο πρωθυπουργό να απειλεί ότι μετά από το Twitter θα κλείσει και το YouTube.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι όχι απλώς δεν έχει καλή σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα αλλά θέλει να τα εξαφανίσει τελείως από την γειτονική χώρα. Μετά από τον σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση του να κλείσει μια για πάντα το Twitter, τώρα αποφάσισε να κάνει το ίδιο και με το YouTube.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε από την Google να καταργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην γειτονική χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δημοφιλής ιστότοπος έχει γίνει σαν ένα μέσο στοχοποίησης του Τούρκου πρωθυπουργού από όλους όσους αντιτάσσονται σε αυτόν και την πολιτική του. Άλλωστε, σχετικά πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει στα πέρατα της γης μέσω του YouTube οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον γιο του, Μπιλάλ στις οποίες φέρεται ο πρώτος να έδινε οδηγίες στον δεύτερο να «ξεφορτωθεί» 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Μάλιστα, η κόντρα Ερντογάν – αντικυβερνητικών έχει μεταφερθεί ήδη στο YouTube. Οι διαμαρτυρόμενοι χρήστες ανέβασαν ένα βίντεο από την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Κατάσταση Πολιορκίας», με τη σκηνή όπου οι φοιτητές φωνάζουν το Hasta Siempre και οι αστυνομικοί τρέχουν να κατεβάσουν το ηχείο, αλλά η ιαχή ακούγεται από τα άλλα ηχεία.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Google αρνήθηκε να καταργήσει το YouTube από την Τουρκία ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τουρκικές πολιτικές δυνάμεις. Μέχρι και ο Αμντουλάχ Γκιούλ καταδίκασε την επιβολή λογοκρισίας όπως επίσης και άλλες χώρες.

Επίσης οι Femen έδωσαν ακόμα για μία φορά το παρόν, προτάσσοντας τα στήθη τους. Τα μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης από την Ουκρανία κυκλοφόρησαν μία φωτογραφία με την εκπρόσωπο τους, Ίβα Σεβτσένκο να ποζάρει ημίγυμνη και στο στήθος της να αναγράφεται η φράση «Καταζητείται ο Ερντογάν» ενώ υπάρχει και ένα σκίτσο του Τούρκου πρωθυπουργού.


Παρ’ όλα αυτά το αυτί του Ερντογάν δεν «ιδρώνει» καθώς προειδοποίησε ότι ενδέχεται το Facebook να έχει την τύχη του Twitter προκειμένου «οι Τούρκοι πολίτες να προστατευθούν από εξωτερική επιρροή».

Μόλις λίγες ημέρες από τις δημοτικές εκλογές, μάλιστα, ο Ερντογάν ενώπιον του πλήθους κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, δήλωσε: «Θα απαγορεύσουμε το Twitter. Καθόλου δεν με νοιάζει τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Τότε θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας».