Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

To πλεόνασμα θα μοιραστεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, πριν από τις ευρωεκλογές


Αποφασισμένη να πιστώσει τους λογαριασμούς χαμηλοσυνταξιούχων και ενστόλων, με το «μέρισμα» που τους αντιστοιχεί, από το πρωτογενές πλεόνασμα, πριν από τις Ευρωεκλογές, εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Αυτό μεταδίδεται από κυβερνητικές πηγές, μετά την χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Κατά την χθεσινή συνάντηση, συμφωνήθηκε ότι την «κόκκινη γραμμή»  στις συζητήσεις για την τρόικα αποτελούν δύο θέματα. Η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξαρτήτως των ενστάσεων της τρόικας, αμέσως μετά την πιστοποίηση του, περί της 23 Απριλίου και η μη αποδοχή της επέκτασης του προγράμματος απολύσεων και διαθεσιμότητας το 2015. Αυτή η κόκκινη γραμμή επιβάλλεται και από την ρευστή κατάταση που υπάρχει στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, που προηγήθηκε της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν αποκαλυπτική ήταν αποκαλυπτική της δυσκολίας που υπάρχει στη συμπολίτευση να υπερψηφίσει τέτοιου είδους μέτρα.
Απο το Μ.Μαξίμου έχει ηδη δοθεί εντολή στο πολυνομοσχέδιο που προετοιμάζεται από σήμερα, προκειμένου να ψηφιστούν όλα μαζί τα προαπαιτούμενα, για να αποφευχθούν οι πολλαπλές ψηφοφορίες και να περιοριστούν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών, δεν θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για συνέχιση των απολύσεων και του προγράμματος διαθεσιμότητας το 2015.
Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του κυρίου Βενιζέλου, μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό και την εκτίμηση κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου ότι «πάμε για να τα βρούμε παρά να τα σπάσουμε με την τρόικα» στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, για την αποψινή κρίσιμη σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα.
Απο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σειρά συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών, με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.
Κατά την χθεσινοβραδυνή συνάντηση, υπήρξε προβληματισμός για τις δηλώσεις Σόιμπλε, που εκτιμήθηκε οτι μεταδίδουν μήνυμα σκλήρυνσης και της γερμανικής στάσης, ενώ συζητηθηκε και το σενάριο τμηματικής καταβολής της δόσης στην περίπτωση που μέχρι την Κυριακή δεν έχει υπάρχει συμφωνία.