Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Οι Βρυξέλλες διέφυγαν το "δακτύλιο" από τύχη την περασμένη εβδομάδα


Τα στοιχεία της ρύπανσης της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν ότι τα επίπεδα σωματιδίων στον αέρα έπρεπε να έχουν προκαλέσει την απαγόρευση των μισών αυτοκινήτων να βγούνε στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας. Όπως και στο Παρίσι ο δακτύλιος (αυτοκίνητα με μονό αριθμό να κυκλοφορούν τη μία μέρα και με ζυγό την επόμενη) έπρεπε να είχε εφαρμοστεί, πράγμα που όμως τελικά από λάθος δεν έγινε.

Την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη και την Παρασκευή κηρύχθηκαν οι Βρυξέλλες στο πρώτο στάδιο της προειδοποίησης για το νέφος. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι σκληρότερα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί και θα έπρεπε να κηρυχτεί η εφαρμογή του δεύτερου σταδίου.

Το δεύτερο στάδιο εφαρμόζεται όταν επί δύο συνεχείς ημέρες τα αιωρούμενα σωματίδια (PM), κινούνται σε επίπεδα πάνω από 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Αυτό το στάδιο προβλέπει την εναλλακτική οδήγηση (δακτύλιο), αλλά και δωρεάν δημόσιες μεταφορές αλλά και την υποχρέωση να είναι χαμηλωμένες οι θερμάνσεις στα γραφεία.

Έτσι κατηγορείται η IRCEL (Interregional Cell for the Environment) για την αποτυχία να δηλώσει ένα περιστατικό δευτέρου σταδίου, δεδομένου ότι δεν προέβλεψε σωστά τα επίπεδα της ατμοσφαιρική ρύπανσης.