Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κομματικα παιχνιδια - ψηφοθηρια και αλλα βουλευτικα παιχνιδια

"Πόλεμος" για τις προτάσεις μομφής κατά Στουρνάρα- Μεϊμαράκη

Πρωτοφανής ένταση επικράτησε στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής, μετά την απόρριψη εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά και της πρότασης μομφής -που ακολούθησε από τον Αλ. Τσίπρα- κατά του προεδρείου της Βουλής.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Ολομέλεια και δεν θα λάβει μέρος στη διαδικασία της συζήτησης, καταγγέλοντας ότι υπήρξε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και εκτροπή.

Ωστόσο θα επανέλθει κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου.

Κοντολογίς, επί περίπου 3 ώρες, στην Ολομέλεια της Βουλής παίχθηκε ένα συνταγματικό σκάκι ανάμεσα σε κυβέρνηση, προεδρείο της Βουλής και ΣΥΡΙΖΑ, για το κατά πόσο ήταν ή όχι συνταγματική η πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα, με τους πρωταγωνιστές -πλην Μεϊμαράκη- να ανταλλάσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Μετά τούτων, συνεχίστηκε κανονικά η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, με την ονομαστική ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα.

"Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου. Δεν της πέρασε", δήλωσε ο Α. Σαμαράς, συμπήρώνοντας: "Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού".

Ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην πλατεία Συντάγματος και απευθύνθηκε στους παρίσταμενους διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για έγκλημα που συντελείται για άλλη μια φορά μέσα στη Βουλή.

Κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη. Η πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί σε μια από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Βουλής στην οποία ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος.