Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Με αποδείξεις η παράνομη εμπορία κρητικού ελαιολάδου στις Βρυξέλλες!




Στην ευρωπαϊκή επιτροπή, τις ηγεσίες των συναρμοδίων υπουργείων και τις ελληνικές πρεσβείες σε Βέλγιο και Ολλανδία έφθασε το θέμα της παράνομης εμπορίας ελαιόλαδου στο κέντρο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, τις Βρυξέλλες, που γίνεται «κάτω από τη μύτη» των ελεγκτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο το Agronews.

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου επισκέφθηκε το κατάστημα μεγάλης επιχείρησης που λειτουργεί στην «καρδιά» των Βρυξελλών, είδε με τα μάτια της την παρανομία, αγόρασε σκοπίμως παράνομα ελαιόλαδο, φωτογράφισε τον τρόπο με τον οποίο διακινείται το προϊόν και κατέθεσε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στις αρμόδιες ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές από τις οποίες ζητά εξονυχιστικό έλεγχο.
Με την επιστολή της που συνοδεύει αποδείξεις και φωτογραφίες η κ. Βρέντζου κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητεία το οποίο πωλείται παράνομα με κίνδυνο μάλιστα να δυσφημιστεί στο εξωτερικό το εκλεκτό προϊόν της Κρήτης!
Όπως είναι γνωστό, μεγάλο κατάστημα στο κέντρο των Βρυξελλών εμπορεύεται παράνομα χύμα ελαιόλαδο και μάλιστα στην τιμή των 2,8 ευρώ τα 100 ml! Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει σαφώς ότι το λάδι φθάνει στα χέρια των καταναλωτών μόνο τυποποιημένο, εμφιαλωμένο και με τις νόμιμες ετικέτες. Κι όμως, κατάστημα των Βρυξελλών πουλάει χύμα λάδι, «κρητικό» όπως υποστηρίζει (Ζάκρου ή Σητείας) και μάλιστα στην προκλητική για τους παραγωγούς τιμή των 28 ευρώ ανά λίτρο! Και για να είναι πιο προσιτό στους καταναλωτές τους παροτρύνει να πάρουν από ένα μπουκαλάκι και με τη βρύση που υπάρχει σε ένα μεγάλο δοχείο που έχουν χύμα 25 λίτρα λάδι, να γεμίσουν 100ml, ώστε να πληρώσουν …μόλις 2,8 ευρώ!

Παρανομεί αλυσίδα καταστημάτων!
Το εξωφρενικό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα. Είναι ολόκληρη αλυσίδα 100 καταστημάτων που δραστηριοποιείται στον τομέα του ελαιόλαδου. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να πωλούνται παράνομα τεράστιες ποσότητες ελαιόλαδου (χύμα από μεγάλα δοχεία των 25 λίτρων που φέρουν βρύσες για να διοχετεύεται το λάδι σε μικρά μπουκαλάκια) σε αρκετές χώρες της Ευρώπης από την ίδια αλυσίδα καταστημάτων! Και το απίστευτο είναι ότι μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει έλεγχοι από τις ελεγκτικές αρχές των κρατών μελών ή έστω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού στη… γειτονιά της εξελίσσεται η παρανομία!


Επιστολή σε Κομισιόν, υπουργεία, πρεσβείες

Η Θεανώ Βρέντζου αφού είδε με τα μάτια της την παρανομία ενημέρωσε τη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία (Μ.Ε.Α) της χώρας μας στις Βρυξέλλες. Συνοδευόμενη από στέλεχος της Μ.Ε.Α. η κ. Βρέντζου συγκέντρωσε τα αποδεικτικά στοιχεία και τα έστειλε μαζί με διευκρινιστική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις πολιτικές ηγεσίες των ελληνικών υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών, στην ηγεσία της Μόνιμης Εθνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, τις Ελληνικές πρεσβείες στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Αναλυτικά στην επιστολή της αναφέρει:

«Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά από καταγγελία που είχαμε για παράνομη διακίνηση του ελαιόλαδου Σητείας ΠΟΠ από ολλανδική εταιρία με πολλά καταστήματα διανομής, σε πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβήκαμε στα ακόλουθα:
Επισκεφθήκαμε με στέλεχος του αγροτικού τομέα της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, κατάστημα τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο που ανήκει στην εταιρία (αναφέρεται η επωνυμία της επιχείρησης) στη διεύθυνση Brusel Woloew 1200 Sint Lambrechts. Διαπιστώσαμε, επισημαίνει η κ. Βρέντζου, ότι εμπορευόταν χύμα ελαιόλαδου Σητείας, κατά δήλωση τους. Επισημαίνουμε ότι το ελαιόλαδο Σητείας είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ. Κατά συνέπεια ως προϊόν ΠΟΠ θα πρέπει να διακινείται κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες – προδιαγραφές συσκευασίας και συνοδευόμενο από τα απαραίτητα και αναγκαία έγγραφα – δικαιολογητικά, κάτι το οποίο δεν διαπιστώσαμε.
Ειδικότερα το συγκεκριμένο χύμα ελαιόλαδο συσκευαζόταν σε μπουκάλια των εκατό και διακοσίων πενήντα ml (100ml και 250 ml) από δοχείο χωρητικότητας είκοσι πέντε λίτρων (25 L). Γεγονός που δε συνάδει με τη συσκευασία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιόλαδου και πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ. Επίσης, και κυριότερο, η «χύμα» διάθεση του προϊόντος δυσφημίζει το ποιοτικό (ΠΟΠ) λάδι Σητείας, στη διεθνή αγορά.
Επειδή από τα ανωτέρω, όπως αποδεικνύονται και από τις φωτογραφίες που σας επισυνάπτουμε και το φωτοαντίγραφο της απόδειξης αγοράς, προκύπτει ότι υπάρχει παράβαση των κανόνων διακίνησης, εμπορίας προϊόντων ΠΟΠ, ενώ υποβαθμίζεται και η δυσφημίζεται το κρητικό προϊόν. Παρακαλούμε ως εκ τούτου να διατάξετε και να προβείτε στους αναγκαίους ελέγχους. Επιπροσθέτως θα πρέπει να ελεγχθούν οι ποσότητες ΠΟΠ ελαιόλαδου Σητείας που αγοράζονται, καθώς επίσης και οι ποσότητες που διακινούνται – πωλούνται (χονδρική – λιανική) για την προστασία τόσο του προϊόντος, όσο και του καταναλωτή.
Παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις δέουσες ενέργειες και να μας κρατήσετε ενήμερους».

(R) www.agronews.gr