Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ο Ομπάμα στις Βρυξέλλες που ακόμα δεν έχει κοινή φωνή.



ΕΕ και ΗΠΑ σκοπεύουν να ξαναδούν τις μεταξύ τους σχέσεις και να απομονώσουν την Ρωσία καθώς οι εκκλήσεις για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποκλιμάκωση στην Κριμαία πέφτουν στο κενό, σημειώνουν στις Βρυξέλλες κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο ΕΕ - ΗΠΑ σηματοδοτώντας μια στροφή στις διμερείς σχέσεις, που δοκιμάστηκαν από τις αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων.

Μπροστά όμως στον Ρωσικό κίνδυνο οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δείξουν για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη ούτε περνάει μια τόσο μακρά περίοδο ειρήνης ούτε ευημερεί τυχαία. Η Ευρώπη αναπτύχθηκε κάτω από την ομπρέλα και την προστασία των ΗΠΑ που εγγυήθηκαν την ασφάλεια και την ελευθερία κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως θα καταστήσει σαφές ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν είναι τυχαία, δεν είναι ευκαιριακή, διέπεται από αρχές, από κανόνες, πολύ παλιούς κανόνες. Η ΕΕ αντιθέτως ακόμα δεν έχει κοινή φωνή.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία και να μη διστάσει για εμπορικούς, επιχειρηματικούς ή άλλους λόγους να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις έναντι της Μόσχας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Δείγμα γραφής έδωσαν ήδη από χθες τόσο ο Ζ. Μ. Μπαρόζο εκ μέρους της Κομισιόν κάνοντας λόγο για «κοινή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομία ως την κλιματική αλλαγή» όσο και ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη εκ μέρους των κρατών μελών που μίλησε για «αναντικατάστατο στρατηγικό εταίρο».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχουν επίσης ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας.

Αντ' αυτής θα γίνει μια Σύνοδος Κορυφής της G7 στις Βρυξέλλες, απούσης της Ρωσίας.

Η απειλή των ευρύτερων δυτικών κυρώσεων ήδη τρέπει κεφάλαια σε φυγή από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντρέι Κλέπαχ προέβλεψε ότι έως και 70 δισ. δολάρια ενδέχεται να μεταφερθούν εκτός Ρωσίας μόνον μέσα στο πρώτο τρίμηνο - ένα ποσό που ξεπερνά το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία βγήκαν από τη Ρωσική επικράτεια καθ' όλο το 2013.

Προς το παρόν και στο ανώτατο επίπεδο ΕΕ και ΗΠΑ θα δώσουν ώθηση σε ένα φιλόδοξο εμπορικό πλάνο που ονομάζουν “Transatlantic Trade and Investment Partnership” (Διατλαντικός Επενδυτικός και Εμπορικός Συνεταιρισμός).

Το “TTIP” προσθέτει στην Ευρωπαϊκή οικονομία 1% του ΑΕΠ ή περί τα 120 δισ. ευρώ ετησίως σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να δώσει παρόμοια ώθηση και στην απασχόληση.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν την ισχυρότερη εμπορική σχέση στον κόσμο με 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου. Το διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 700 δισ. ευρώ ετησίως με θετικό ισοζύγιο για την ΕΕ περί τα 87 δισ. και συνολική αξία επενδύσεων άνω των 3 τρισ. ευρώ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν εκτός από εμπόριο, οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η εξωτερική πολιτική, το ζήτημα των θεωρήσεων διαβατηρίων, η κοινή πολιτική για την άμυνα και το θέμα το παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα φτάσει στο κτίριο του Συμβουλίου στις 12:30 τοπική ώρα και στις 14:00 θα παραθέσει κοινή συνέντευξη τύπου με τους Χέρμαν Βαν Ρόμπεη και Ζ. Μ. Μπαρόζο.