Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Επεξεργασμένη ντομάτα: Το όπλο ενάντια στον καρκίνο του προστάτη


Η ντομάτα αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο λαχανικό των περισσοτέρων και όχι άδικα αν λάβουμε υπόψιν μας την υψηλή διατροφική της αξία. Ήδη το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας αναδεικνύει την αυξημένη περιεκτικότητά της στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο προσδίδει στη ντομάτα τις ακόλουθες ιδιότητες:

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς: Η κατανάλωση μίας ντομάτας την ημέρα είναι δυνατόν να προσφέρει και μέχρι 30% προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό της σε λυκοπένιο, που μειώνει τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL- κακής χοληστερόλης.

Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη: Το λυκοπένιο που περιέχεται στη ντομάτα είναι από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, χάρη στην ικανότητά του να εξουδετερώνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε ποσοστό μέχρι και 45%.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι και ο πελτές ντομάτας, αλλά και η μαγειρεμένη ντομάτα διατηρούν εξίσου το αυξημένο σε λυκοπένιο. Συγκεκριμένα, Έρευνες έδειξαν ότι το λυκοπένιο στον επεξεργασμένο πολτό ντομάτας είναι 4-6 φορές περισσότερο διαθέσιμο βιολογικά από ότι το λυκοπένιο στη φρέσκια ντομάτα, αυτό οφείλεται στο ότι η κυτταρική μεμβράνη των φυτικών κυττάρων της ντομάτας καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο. Τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας όπως, ο πελτές, περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.

Επιπλέον, η ντομάτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνης C, βοηθώντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Η κατανάλωση μιας σαλάτας 2 ντοματών είναι ικανή να καλύψει κατά το ήμισυ την ημερήσια ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού στη βιταμίνη αυτή. Ταυτόχρονα, η συχνή κατανάλωση ντομάτας (πάντα στην εποχή της) ενισχύει την πρόληψη από τα εγκεφαλικά, χάρη στο πλούσιο περιεχόμενο της ντομάτας σε κάλιο, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.