Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Τελευταία νέα για τα ονόματα για τις Ευρωλίστες από όλα τα κόμματα

Οι υποψηφιότητες που έχουν κλειδώσει για τις ευρωεκλογές - σύμφωνα με τα Παραπολιτικά
 
Στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου βρίσκονται όλα τα κόμματα, με τα επιτελεία τους να μελετούν εκατοντάδες βιογραφικά για την κάλυψη των 42 θέσεων κάθε λίστας. Στόχος, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, είναι να παρουσιάσουν στο εκλογικό σώμα φρέσκα πρόσωπα, προερχόμενα από όλες τις επαγγελματικές τάξεις, αλλά και προσωπικότητες που έχουν απήχηση στην κοινωνία.

Στη Νέα Δημοκρατία, ο τελικός λόγος ανήκει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει αναλάβει και τις επαφές με τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά της «γαλάζιας» λίστας, η οποία προγραμματίζεται να ανακοινωθεί σε μια ειδική, πανηγυρική εκδήλωση στα μέσα Απριλίου, λίγο πριν από το Πάσχα. Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», μετά και την καθιέρωση του ασυμβίβαστου για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές σε σχέση με τη βουλευτική τους ιδιότητα, τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει» μέχρι στιγμής είναι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, θα παραιτηθεί της έδρας του στη Βουλή, η νυν ευρωβουλευτής, Ρόδη Κράτσα, και η Νίκη Τζαβέλλα, που είχε εκλεγεί με τον ΛΑΟΣ.

Σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, του καθηγητή και συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού Δημοσθένη Δαββέτα, του πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη, των δημοσιογράφων Γιώργου Κύρτσου και Μαριάννας Πυργιώτη, του στελέχους της Ν.Δ. από την κοινότητα των Ρομά, Χριστίνας Χαλιλοπούλου, του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, του πρώην υπουργού Κώστα Μουσουρούλη, της πρώην βουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ, του συνδικαλιστή και συμβούλου του πρωθυπουργού Φίλιππου Ταυρή και του πρώην υφυπουργού Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλου. Επίσης, το μεγάλο βήμα για τη μεταπήδησή του στο Ευρωκοινοβούλιο σκέφτεται σοβαρά ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Στα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων είναι του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, του συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, του προέδρου του Οργανισμού Νέου Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, της βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα, του μουσικοσυνθέτη Στ. Ξαρχάκου, της αναπληρώτριας υπεύθυνης διεθνών σχέσεων της Ν.Δ., Μαίης Ζαννή, ενώ, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», αναμένεται να γίνει πρόταση στον Κώστα Καραμανλή, γιο του Αχιλλέα.

Στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο είναι πολύ πιθανόν να συμμετάσχουν ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης. Εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει και για τον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη, αλλά και για τον δικηγόρο Αθανάσιο-Μιλτιάδη Κόκκινο, γιο του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Κόκκινου, ενώ η έκπληξη ακούει στο όνομα Μαρία Σπυράκη. Πρόκειται για τη δημοσιογράφο του Mega, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», έχει βολιδοσκοπηθεί από τη Συγγρού.

Στις ευρωεκλογές δεν θα κατέλθουν υποψήφιοι τελικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Δημήτρης Πτωχός, ενώ απρόθυμη για δεύτερη θητεία εμφανίζεται η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου.

Πρόσωπο-έκπληξη από αυτά που βολιδοσκοπούνται θεωρείται ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος. Η λίστα των 42 υποψηφίων θα ενισχυθεί και με αρκετά πρόσωπα που έχουν διαγράψει πετυχημένη πορεία σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ στόχος είναι να εκπροσωπείται γεωγραφικά όλη η επικράτεια, ώστε να υπάρχει το κίνητρο για το κυνήγι του σταυρού σε κάθε περιφέρεια.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ. Σημειώνεται ότι η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το προσεχές διάστημα, μετά και την οριστικοποίηση της προεκλογικής καμπάνιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν περιλαμβάνονται διαφημιστικά σποτ, που θα προβάλλουν το ευρωπαϊκό προφίλ του κ. Σαμαρά, τα πεπραγμένα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και τα βασικά ζητήματα που ανέδειξε η «γαλάζια» ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, δεν θα λείψει η «γκρίζα» αρνητική διαφήμιση στον ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική «ποιοι είμαστε - ποιοι είναι», στην οποία θα αναδεικνύεται ο αντιευρωπαϊκός χαρακτήρας του.

Στη Συγγρού έχουν ήδη διαμορφώσει και ένα προσχέδιο περιοδειών και εκδηλώσεων ανά την επικράτεια, στις περισσότερες από τις οποίες αναμένεται να συμμετάσχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ακόμη, ετοιμάζεται μια εκδήλωση με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει και αυτός το «μερίδιό» του στη «γαλάζια» καμπάνια, καθώς στόχος των επιτελών της Συγγρού είναι να προβληθεί η φιλελληνική του στάση σε μια σειρά από ζητήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του Eurogroup.

«ΕΛΙΑ». Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται και o χώρος της «Ελιάς» για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού ψηφοδελτίου, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στοχεύει στην ανάδειξη του φρέσκου πολιτικού προσωπικού της Κεντροαριστεράς. Στη λογική αυτή έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τα ονόματα των Αφροδίτης αλ Σάλεχ, Π. Χρηστίδη, Αθηνάς Δρέττα, Π. Ιωαννίδη και Κ. Πιερρακάκη, καθώς και της διευθύντριας του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Χριστίνας Μανωλοπούλου. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο κ. Μπίστης.

Από τους υποψηφίους που θα εκπροσωπήσουν τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, Ευθύμης Καρδαράς, αλλά και ο Δ. Καρέλλας και ο κ. Ψωμάς. Από την άλλη, βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του υφυπουργού με ευθύνη τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή. Τη μάχη του ευρωψηφοδελτίου θα δώσουν επίσης ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, ο διεθνολόγος και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Θοδωρής Τσίκας, ενώ είναι κοντά στο «ναι» ο Δ. Ασημακόπουλος (από τη ΓΣΕΒΕΕ). Επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο καθόδου του είναι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ εν αναμονή κρούσης από τη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται η Κίνηση των «75» (Μ. Καρχιμάκης, Γρηγόρης Νιώτης κ.ά.). Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή και της Κατερίνας Διαμαντοπούλου.

Την εκ νέου εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο θα διεκδικήσει η επικεφαλής της ευρωομάδας του Κινήματος, Συλβάνα Ράπτη, την οποία, εκτός απροόπτου, θα ακολουθήσουν ως υποψήφιες η Εύα Καϊλή (πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης) και η Βασιλική Σουλαδάκη (στέλεχος στο ΙΣΤΑΜΕ και κόρη του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ). Ονομα «έκπληξη» αποτελεί αυτό του τραγουδιστή Μανώλη Λιδάκη, ο οποίος δεν έχει ακόμα δώσει οριστική απάντηση στη σχετική πρόταση που του έγινε. Στον αντίποδα, για τη μη κάθοδό της έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του κόμματος η Φώφη Γεννηματά, ενώ και η Αννυ Ποδηματά δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στην Ευρωβουλή. Οριστικό «όχι» είπε, τέλος, και ο Σπύρος Δανέλλης.

Μαρξιστικής λογικής η καμπάνια αλλά και οι επιλογές του Τσίπρα

Το ηγετικό προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παράλληλα κατέρχεται και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (χωρίς ωστόσο ελπίδα εκλογής), θα επιχειρήσει να τονώσει, ενόψει των ευρωεκλογών, το κόμμα, διαμορφώνοντας ήδη μια προσωποκεντρική καμπάνια, η οποία θα έχει στην «καρδιά» της το μήνυμα κατά της λιτότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κεντρικό πρόσωπο στη λίστα του κόμματος θα είναι ο μαρξιστής (και γερμανομαθής) οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπερθεματίζει σε δηλώσεις για την ανάγκη αύξησης μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Στα πρόσωπα που αναμένεται να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγονται επίσης δύο στελέχη από το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, η Ράνια Σβίγκου και ο Χρήστος Στάικος, η υπεύθυνη του τμήματος δικαιωμάτων του κόμματος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Στέλιος Παππάς, η συνδικαλίστρια Ελένη Σωτηρίου από την ΚΟΕ, το μέλος του Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Λάσκος, ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Χάρης Γολέμης, και ο Γιάννης Μπουρνούς, όπως και ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής, αλλά και ο Ν. Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη εκτιμάται ότι φαβορί για να προταθούν είναι η Σόφη Παπαδόγιαννη και η Δέσποινα Σπανού. Στα ονόματα «έκπληξη» που προσπαθεί να κλείσει το επιτελείο του κ. Τσίπρα συγκαταλέγονται αυτά του νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχου Περγαντά, και του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Κώστα Μπογδάνου, όπως και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, και του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. Επίσης, έχουν βολιδοσκοπηθεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Κατρούγκαλος, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Κώστας Χρυσόγονος, αλλά και οι Στάθης Κουβελάκης, Δημήτρης Χριστόπουλος, καθώς και ο Κρίτων Αρσένης, που έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜ.ΑΡ. Με μια δυναμική ενδεκάδα αναγνωρίσιμων προσώπων, κορυφαίων κομματικών στελεχών, αλλά και υποψηφιοτήτων που θα σηματοδοτούν ευρύτερη πολιτική ισορροπία, στο πλαίσιο του τρίτου πόλου της Κεντροαριστεράς, αναμένεται να μπει στη μάχη των ευρωεκλογών η Δημοκρατική Αριστερά - Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μεταξύ άλλων, στη «λίστα» του κ. Φώτη Κουβέλη βρίσκονται ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οικονομολόγος Γιάννος Τσαμουργκέλης, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, η μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, ο στενός συνεργάτης του, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης και οι Γιάννης Αμοιρίδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Οικονόμου.

Ωστόσο, το επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου θεωρεί ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, την ώρα που βολιδοσκοπούνται πρόσωπα από το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και Στέφανος Μανίκας.

ΑΝ.ΕΛ. Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την έκπληξη έκανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ενώ σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή και της προέδρου της Νεολαίας, Μανταλένας Παπαδοπούλου. Σημειώνεται ότι το δικό του ψηφοδέλτιο διαμορφώνει και το νέο κόμμα «Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό», με μοναδικό μέχρι στιγμής υποψήφιο τον επικεφαλής του σχήματος, Βύρωνα Πολύδωρα.