Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Το Μουντιάλ θα σκοτώσει 4.000 ανθρώπους



«Τα ματωμένα γήπεδα του Κατάρ»

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022 έχει φτάσει στο απροχώρητο και μετά και τη νέα έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC) ότι ως τότε αναμένεται να έχουν χάσει τη ζωή τους 4.000 άνθρωποι, η επέμβαση της FIFA καθίσταται επιβεβλημένη.

Όπως αναφέρουν στοιχεία από τις πρεσβείες της Ινδίας και του Νεπάλ, οι παρούσες συνθήκες εργασίας, έχουν οδηγήσει στο θάνατο ήδη 900 ανθρώπων και μέχρι το 2022 αυτός ο αριθμός αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί.

Η απίστευτη ζέστη είναι από τους βασικούς λόγους της μαζικής «δολοφονίας», καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται είναι υποδουλωμένοι στα αφεντικά, οι οποίοι δεν τους προσφέρουν αρκετό φαΐ και νερό, δεν τους επιτρέπουν να ξεκουραστούν και τους κρατούν δέσμιους εκμεταλλευόμενοι το νομικό καθεστώς στο Κατάρ που τους δίνει τη δυνατότητα να κατάσχουν την ταυτότητα και τη βίζα των εργαζομένων για όσο επιθυμούν.

Αυτή η πρόβλεψη έρχεται λίγο καιρό μετά την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στη FIFA να παρέμβει. Η παγκόσμια αρχή του ποδοσφαίρου έχει ξεκαθαρίσει από το Νοέμβριο ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να ανακατευτεί με θέματα που πρέπει να εξετάσει η πολιτεία του Κατάρ, στην οποία ρίχνει το φταίξιμο πρωτίστως και δευτερευόντως στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο γενικός γραμματέας της ITUC τονίζει ότι «Η FIFA μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας στην κατάργηση της Kafala και στο σεβασμό των διεθνών δικαιωμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί στο Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022»

Κι όλα αυτά ενώ ο Ζεπ Μπλάτερ έχει προγραμματίσει ταξίδι στο Κατάρ τον επόμενο μήνα και ταυτόχρονα το τελευταίο 24ωρο έχει σκάσει μείζον θέμα στην FIFA για δωροδοκία μελών της επιτροπής που ανέθεσε το Μουντιάλ στο Κατάρ, με την ομοσπονδία να έχει αναθέσει σε ερευνητές να εξετάσουν τις καταγγελίες.

Ο Μίκαελ Γκαρσία, επικεφαλής ερευνητής, θα μεταβεί στη Ζυρίχη όπου και θα ανακρίνει τα μέλη της επιτροπής και ιδίως τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA, Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος κατηγορείται ότι δέχθηκε κοντά στα 2 εκατομμύρια από ενδιάμεσο άνθρωπο του Κατάρ για να προωθήσει την ανάθεση του Μουντιάλ.