Είναι γνωστό ότι «υπογείως» ουδέποτε σταμάτησε ο πόλεμος «Σαμαρικών»-«Καραμανλικών» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Παρ’ ότι σε καμία περίπτωση δεν εκτέθηκαν κατά άμεσο τρόπο, προσωπικά, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, ο νυν και ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. σε τούτη τη διαμάχη, τα τραυματικά περιστατικά δεν λένε να τελειώσουν. Ετσι και σήμερα, μετά τη δυσαρέσκεια του κ. Αντώνη Σαμαρά προς τον κ. Κώστα Καραμανλή για το γεγονός ότι δικοί του «Καραμανλικοί», όπως ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υποστηρίζουν τον «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη για τον Δήμο Αθηναίων, είναι η σειρά του πρώην πρωθυπουργού να δυσαρεστηθεί εντόνως. Κι αυτό επειδή ο κ. Σαμαράς τον «προκαλεί», βάζοντας υποψήφιο ευρωβουλευτή τον κ. Γιώργο Κύρτσο.
BETO
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δώσει «γραμμή», μεν, σε στενούς συνεργάτες του να διαψεύδουν οποιαδήποτε «εμπλοκή» του σε υποψηφιότητες, εν όψει της κάλπης του Μαΐου, δεν δέχεται ως «καραμανλική» την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να εμφανίζει απόψεις του, αλλά είναι γνωστό στον κύκλο του ότι η επιλογή του κ. Κύρτσου από τον κ. Σαμαρά τον έχει θυμώσει. Πράγμα, λένε, που… δύσκολα κρύβεται. Στην υπόθεση υπάρχουν «προηγούμενα»:
Ο κ. Κύρτσος έχει μια πορεία με πολλούς σταθμούς στη σκηνή της λεγόμενης «δεξιάς πολυκατοικίας», από τους ορόφους της φιλελεύθερης Δεξιάς έως και αυτούς της «σκληρής» λαϊκής Δεξιάς. Ο γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής διετέλεσε κατά την περίοδο 1991-1993 σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και σύμβουλος, αργότερα, του κ. Καραμανλή (με τη μεσολάβηση τότε του «Νέστορα» Ιωάννη Βαρβιτσιώτη).
Ο κ. Καραμανλής δεν ξεχνά, λέγεται στα παρασκήνια, ότι από τη θέση του διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» προ ετών ο κ. Κύρτσος επιδιδόταν σε «ίντριγκες» και ότι είναι αυτός που έδωσε βήμα στον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη για μια συνέντευξη που οδήγησε στη διαγραφή του τελευταίου, το 2000. Δεν ξεχνά, επίσης, ο κ. Καραμανλής ότι από το βιβλίο του «Ο μυστικός πόλεμος εξουσιών» αργότερα, το 2003, ο κ. Κύρτσος τον «περιποιήθηκε» ιδιαίτερα, αναφερόμενος σε ευαίσθητα ζητήματα της «γαλάζιας» παράταξης… Οι «Καραμανλικοί» αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο εν λόγω υποψήφιος -σήμερα- ευρωβουλευτής του κ. Σαμαρά μόνο καλές σχέσεις δεν είχε κατά το παρελθόν με τον νυν πρωθυπουργό και θυμίζουν ότι ο κ. Κύρτσος στις εκλογές του Μαΐου 2012 ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ και εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι ο κάποτε και δικός του σύμβουλος δεν ανήκε στ’ αλήθεια, ούτε ανήκει σε κάποια ιδεολογική «τάση» της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό και δεν κράτησε πολιτικές σχέσεις ούτε και με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., ούτε με την -παλαιότερα φίλη του- Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε και με τον κ. Σαμαρά. Τον οποίον, άλλωστε, οι «Μητσοτακικοί» απεχθάνονταν το 1991-1993. Γι’ αυτό και σήμερα, ο «κύκλος της Παναγή Κυριακού» εκτιμά ότι η κίνηση του πρωθυπουργού, ακόμη κι αν δεν έχει άμεσο στόχο την πρόκληση «τραύματος» στον κ. Καραμανλή, σίγουρα δείχνει ότι ο αρχηγός της Ν.Δ., προκειμένου να καλύπτει κάποιες «ανάγκες» του, δεν είναι διατεθειμένος να παίρνει υπ’ όψιν τις «ευαισθησίες» του προκατόχου του.
«ΕΧΘΡΟΣ»
Γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει από καμία πλευρά η διάθεση για καλή «επικοινωνία» και για συμβολή στη διατήρηση συνοχής της παράταξης. Οι «Σαμαρικοί» του «σκληρού πυρήνα», που βρίσκονται κοντά στον αρχηγό τους, θεωρούν «εχθρό» κάθε παράγοντα του «παλαιού καθεστώτος» (των «Καραμανλικών» δεκαετιών). Και, από την πλευρά τους, οι πιστοί στον «καραμανλισμό» εκτιμούν σήμερα ότι ο κ. Σαμαράς μεταβάλλει σταδιακά τη Νέα Δημοκρατία σε ένα είδος πολιτικής «Λεγεώνας των Ξένων», που θα είναι δικό του δημιούργημα. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, ο αρχηγός της Ν.Δ., προσπαθώντας να «ανοίξει» το κόμμα με προσωπικές επιλογές του, λόγω εκλογικών αναγκών, επιλέγει και τον κ. Κύρτσο, που είναι γνωστός στον επιχειρηματικό κόσμο.
Επιδιώκει μια «έντιμη ισορροπία»
Κύρια επιδίωξη του Αντώνη Σαμαρά παραμένει, έστω και αν εκτιμά, για παράδειγμα, ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Κύρτσου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. προσθέτει κύρος και αποτελεί επικοινωνιακό όπλο για την προεκλογική περίοδο, να διατηρήσει μια «έντιμη ισορροπία» με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και τον «καραμανλικό» κύκλο. Στην κατεύθυνση αυτή φέρεται αποφασισμένος να πιέσει για υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, γιoυ του Αχιλλέα, για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει Καραμανλής στη «γαλάζια» ευρωλίστα, γεγονός που αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση και επίδειξη εσωκομματικής ενότητας. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίσει μία επιπλέον σημαντική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο από την πλευρά της Ν.Δ., αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο Κ. Καραμανλής ο τρίτος θα εκλεγεί.